Co venku s dětmi v podzimně zimním počasí?

Zima ještě pořádně nazačala, ale počasí ještě není až tak špatné, abychom se museli schovávat doma. Přípravy na Vánoce sice začínají být aktuální, ale opravdu chceme, aby byly Vánoce o nákupech, vánočních úklidech a vysedávání u mís přetékajících jídlem? Těší vás to? Vždyť Vánoce budou takové, jaké si je uděláme! Nakonec toto století není obdobím nedostatku jídla, ale nedostatku společně stráveného času, tak je pojďme oslavit a dopřejme si čas na aktivity, které jinak těžko zvládáme! Co třeba využít krátké zimní dny k tomu, abychom si udělali výlet nebo pobyli v lese? Děti se v přírodě uvolní a rodiče na chvíli zapomenou, co všechno ještě chtěli stihnout.

sázení stromu-kopání jámyZasaďte strom

Ikdyž se stromy sází spíše na podzim a na jaře, pokud nemrzne, můžete sázet i v prosinci. Děti bude bavit kopání jámy i asistence s výsadbou. Vyražte společně do zahradnictví a stromek vyberte. Pro výsadbu do přírody raději nějaký původní druh stromu nebo keře. Děti pak bude zajímat sledování, jak se stromku daří a časem budete společně vzpomínat na dobu, kdy jste jej vysadili. Na zahradu můžete vybrat i některou ze starých odrůd ovocných stromků a podílet se tak na jejich uchování. Nebo vyberte některý druh původních keřů, který by svými bobulemi v zimě potěšil ptáky.

Staré odrůdy ovoce

→ Původní keře

lesní domečekStavte domečky v lese

Také jste jako děti stavěli domečky pod stromy? Ohrádka z klacíků, střecha z mechu, ohniště pro skřítky, posezení ze šnečích ulit… Mají vaše děti možnost si tyto radosti dětství užít? Jak často? Děti stavění domečků moc baví, kreativitě se meze nakladou a aktivita je celá čistě v jejich režii! Hlavně nezapomeňte jít po čase zkontrolovat, jestli nepadá střecha nebo v nich už spokojeně hospodaří lesní skřítci?

Pozorujte hvězdnou oblohu

Dny jsou v zimě krátké a k pozorování oblohy je tak dost příležitostí. Pokud bydlíte ve městě, jděte tam, kde končí pouličního osvětlení. Je zvláštní, kolik i velkých dětí hvězdy na obloze ještě nevidělo! Ani nepotřebujete znát názvy souhvězdí a nějak dětem celou problematiku objasňovat. Budou unešené, jaká je to krása a možná si budou chtít s vámi o vesmíru ještě několik dní povídat. Když na výpravu za hvězdnou oblohou vezmete baterky a dětem je na cestě zpátky půjčíte, užijí si celou akci ještě víc a dokonce se budou cítit silnější a statečnější.

Opečte si na ohni…opékání

Máte-li možnost zajít s dětmi někam, kde je možné rozdělat oheň, je to skvělá příležitost nejen si něco dobrého opéct. Děti si s ohněm moc rády hrají, je proto namístě jim ukázat, jak se s ohněm bezpečně zachází a v čem se skrývá nebezpečí. Opékat se dají nejen buřty a klobásy, ale také cibule, jablka, paprika, pečivo anebo v rozpálených uhlíkách brambory. Kdo jezdil na tábory, bude si možná pamatovat těsto z mouky a vody natočené na klacek a obalené v cukru. Sice to není žádná gurmánská záležitost, ale dětem to přijde velmi dobrodružné :).

Vypravte se k vodě

Voda má pro děti jakousi magickou přitažlivost. Vydrží si u ní hrát dlouho a dostat je od ní, je těžké a to nás těší:). Házení kamínků a kamenů, pokusy hodit žabku a kolikrát skočí? Pouštění listů a klacíků po proudu, vytahování listí z vody… Na rybník si snadno vyrobíte lodičku z kousku kůry, klacíku a listu. Kam ji vítr odnese? Nepotopí se?

Draci

Podzimní větrné počasí se stále drží a to je nejlepší čas k pouštění draků! Děti draci baví i kdyby měly jen neustále běhat s drakem v ruce a nutit ho k letu. Pro menší děti můžete vyrobit draka ze spadaných javorových listů. Sice nepoletí, ale děti s dlouhým barevným ocasem z listů rády tryskem běhají, aby za nimi krásně vlál.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *