Zahradničení v únoru

Za oknem panuje více nebo méně tuhá zima, ale zahradníci by už měli pomýšlet na jaro. Je nejvyšší čas připravit si osevní plán pro nadcházenjící sezónu. Zapojit můžete i starší děti, kterým při té příležitosti představíte princip střídání plodin. Tedy na stejné místo na záhonu nevysazujeme zeleninu stejného druhu jako v loňském roce. Tak např. na místo brambor nevysadíme rajčata, na místo okurek nepřijdou cukety. Plodiny musíme vhodně prostřídat a nakombinovat. Pomocníkem nám může být takováto tabulka.

V únoru můžete začít s předpěstováním plodin s dlouhou vegetační dobou jako je celer, řapíkatý celer a lilek. Zasejte také ty, u kterých si chcete zajistit dřívější sklizeň a nevadí jim chladno jako je hlávkový salát, rané zelí, kapusta, kedlubny nebo květák. Na konci února je vhodné zasít papriky a v teplých oblastech lze zasít přímo na záhon mrazuvzdornou zeleninu: mrkev, petržel, pastinák a špenát. Doma předpěstovávané sazeničky umístěte na světlé místo nejlépe orientované na jih nebo východ, jinak by byly vytáhlé a neduživé.

Pokud semínka před zasetím namočíte, můžete tak urychlit jejich vývoj. Salát stačí namočit na 4 hodiny, košťáloviny na 12 – 24 hodin, rajčata a papriky 1-2 dny. Petržel, mrkev a celer je třeba máčet až 3 dny, přitom ale nezapomeňte vodu 2 x denně vyměnit.

Pokud nemáte zahradu nebo nevíte, kam dát ty spousty předpěstovávaných sazeniček, můžete zkusit klíčení semen doma v misce. Nejjednodušší je naklíčení řeřichy seté. Do talířku nebo misky vložte po dně trochu vaty a zalijte lehce vodou tak, aby vata byla mokrá, ale ne úplně pod vodou. Do takto připraveného “záhonku” nasypte semínka řeřichy a udržujte vatu vlhkou po dobu jednoho týdne. Za tu dobu můžete s dětmi krásně sledovat, jak se semínka probouzí, otvírají, zapíchnou klíček do vaty a začíná růst rostlinka. Samotná řeřicha dětem asi nebude zrovna moc chutnat, ale můžete si jí ochutit sendvič nebo ozdobit brambory. Podobně si můžete naklíčit i čočku, mungo, pšenici, ječmen nebo rukolu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *