Zahradníček – výsadba jedlého plotu

jedlý živý plotV květnu jsme s dětmi začali výsadbu živého jedlého plotu po východní straně zahrady. Děti se do práce pustily s chutí a i po několikáté fázi výsadby je to stále baví. Kluky nejvíc zajímá vykopávání jam, holky zachraňování žížal a všechny baví donášení lepší zeminy z nedaleké hromady. Už jsme vysadili různé druhy keřů, které budou od jara do podzimu plodit nejrůznější bobule k ochutnávání. Jsou to: zimolez kamčatský (neboli kamčatská borůvka – kvete velmi brzy z jara a proto i brzy plodí), muchovník lamarckův, který nádherně bíle kvete, bobule chutnají jako borůvky a na podzim je krásně zbarvený, růže svraskalá, která má obrovské jedlé šípky a aronie (jeřáb, temnoplodec) v černé a červené formě, ten bude spíš pro zajímavost na bobříka odvahy, protože je trochu trpký.

kotrola ředkviček: můžeme sklízet!
kontrola ředkviček: můžeme sklízet!

Ještě se chystáme vysadit keře komule davidovy, alias motýlí keř, který láká všemožné druhy motýlů. Až se rozrostou, budou mít děti opravdu co na zahradě pozorovat!

Když máme zasazeno, věnujeme se objevování přírody. Každý si namixoval vlastní vůňový koktejl, vyzkoušeli jsme, jestli se dají v přírodě najít  barvy a jak se s nimi dá malovat.

Jak to píše?
Jak to píše?
Hledání barev
Hledání barev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *