Jak zazimovat zahradní jezírko?

Pokud máme jezírko bez filtrace, nemusíme se zazimováním techniky vůbec zabývat. Kdo chová v jezírku ryby, bude se muset připravit na zimu lépe. Především by hladina neměla úplně zamrznout. Jednak kvůli okysličování vody pro ryby a jednak kvůli rozkladným procesům, které probíhají ve zbytcích organického materiálu. Ryby v žádném případě v zimě nekrmíme, ve vodě pod 10 stupňů mají velice zpomalený metabolizmus.

Sice se doporučuje vodním vysavačem vysát kal ze dna a odstranit všechny zbytky rostlin, nicméně pokud máme jezírko kvůli vodním živočichům, je téměř jisté, že s odsáváním kalu vysajeme také živočichy ve stádiu larvy. Je na každém, jak moc intenzivní péči o jezírko si vybere. Je také možné udělat větší čisticí úklid jezírka jednou za několik let. Vodní organizmy potřebují kal a bahno na dně k přezimování. Je také možné úklid jezírka nechat až na jaro, kdy živočichové své zimní úkryty opouštějí.

Vodní rostliny žádnou zvláštní péči nevyžadují, lekníny a další hluboko kořenící rostliny patří do nezámrzné hloubky, ostatní rostliny se zastřihují několik centimetrů nad hladinou, ale až na jaře, neochudíme se tak o krásnou zimní podívanou na zasněžené kopečky. Vzhledem k tomu, že roztahující se led působí na boční stěny jezírka, pokud máme strmé břehy, doporučuje se na hladinu jezírka poházet částečně vodou naplněné pet lahve nebo i slámu, větve, které umožní ledu se roztáhnout aniž by došlo k poškození fólie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *