Bylinky pro děti a recept na jitrocelový sirup

Mnohá nachlazení dětí se dají léčit za pomoci bylinek. Nechci zde podávat lékařské rady, ale mnohé bylinky, které v přírodní zahradě najdeme, můžeme využít. Na zimu ale musíme myslet už na jaře a v létě.

Pokud chceme používat bylinky a využít z nich maximum, musíme dodržet pár hlavních zásad:

  • Bylinky sušíme ve stínu, při teplotě do 40 stupňů.
  • Pokud sladíme bylinkový čaj medem, počkáme, až vychladne na 45 stupňů.
  • Bylinky louhujeme pod pokličkou, abychom nepřišli o látky, které by odešly spolu s párou.
  • Máme na paměti, že některé účinné látky, kvůli kterým čaj pijeme, se ničí při vyšších teplotách. Je tedy nesmysl zalévat šípky  vroucí vodou, o vitamin C tak přijdeme. Např. plod ostropestřce (na podporu jater) by  se s horkou vodou neměl vůbec potkat –účinné látky se teplem zničí.
  • Pokud chceme z bylinek při sušení získat maximum léčivých látek, dbáme na to, kdy je sbíráme. Můžeme se přitom řídit  i lunárním kalendářem (Zjdenodušeně: Při ubývajícím měsíci se cenné látky stahují do kořene, při přibývajícím měsíci do nadzemní části rostliny)
  • Bylinky sbíráme za suchého slunného počasí – hlavně ty aromatické.
  • Sbíráme-li listy, pak nejlépe před rozkvětem nebo v době květu rostliny.

Na dráždivý kašel pomůže například jitrocel. Sbíráme jej v době od května do září. Buď ho můžeme nasušit nebo připravit jitrocelový sirup, který dětem zaručeně bude chutnat. Hodí se i podběl, kde pomáhá spíše list než květ, ale do směsí se hodí obojí.

Na vlhký kašel pomáhá tymián, ve formě čaje nebo sirupu. Při nachlazení nic nezkazíme přidáním heřmánku do čajové směsi.

Při rýmě se bude hodit sušený bezový květ, případně bezinkový sirup, pokud má dítko i horečku, připravíme čaj z lipového květu, podporuje totiž pocení.

Dětem ale můžeme bylinky  přidávat i do jídla, šalvěj či tymián k masu, libeček, petržel do polévky, rukolu do salátu…

Jak připravit jitrocelový sirup bez vaření

Vymyjeme a vysterilizujeme velkou sklenici. Do ní naskládáme vrstvu jitrocelových listů a zasypeme cukrem. Pak znovu přidáme vrstvu listů, zase zasypeme cukrem. Takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechny listy, přičemž poslední vrstvou je cukr. Sklenici zavřeme a necháme při pokojové teplotě ale ne na přímém slunci minimálně den, lze i více. Listy pustí šťávu, kterou slijeme a listy vymačkáme do vysterilizovaných skleniček. Uchováváme v chladu/lednici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *