Jak začít s chovem slepic

Uvažujete, jestli si nepořídit slepice? Chtěli byste se zkusit samozásobit domácími vajíčky, která se s těmi běžnými z obchodu nedají srovnávat? Slepice jsou celkem nenáročná zvířata.

Pokud si je chcete pořídit, počítejte, že budou potřebovat:

– oplocený výběh: slepice je hrabavý pták. Když chce, dokáže pár metrů letět, rozhrabe a vyzobe bez milosti jakýkoli terén. Takže pokud nemáte zrovna lány volného prostoru, kde by slepice mohly trávit dny hrabáním, budete je muset oplotit.

– kurník: v kurníku slepice spí na bidýlkách a snáší vejce. Nemusí být nijak velký. Kurník by měl být zateplený, na noc v zimě uzavíratelný. Měl by se do něj vejít dospělý člověk kvůli úklidu. Praktické jsou zvenku otevírací hnízda, kam slepice snáší vejce.

– vodu: nejlépe každý den čerstvou, ale budou pít cokoli

– zrní: pšenice, šrot, ječmen, v zimě nějaké vitamíny na přilepšenou a nadrcené vaječné skořápky přimíchané do zrní.

Kdo si hrabe, nezlobí

Děti jsou vděční sběrači vajec

Slepice jsou vděční strávníci, kromě citrusů (a podobných velmi kyselých potravin) snědí téměř všechno včetně masa. Naše slepice loví i myši a jedí slimáky. Z kuchyňských zbytků jsou nadšené. Nepohrdnou ani plevelem ze zahrady, spadaným ovocem, zbytky jídla.

Pokud chcete, aby byly slípky spokojené a netrhaly si peří navzájem, zajistěte jim zábavu. Rozházejte plevel po výběhu, rozhoďte zrní, aby ho musely hledat.

Jinak slepice žádnou zvláštní péči nevyžadují. Počet snesených vajec se liší podle druhu. Nejvíce slepice nesou od jara do podzimu, kdy je dost světla. Obvykle mají ve snášení čas od času asi týdení pauzu. Snášení vajec můžete podpořit také tím, že jim budete dávat na přilepšení zelené krmení – v podstatě jakýkoli plevel, posekanou trávu nebo co zrovna máte po ruce.

A ještě jeden trik na závěr: když si slepice poprvé přivezete domů, vyndejte je z krabice rovnou do kurníku. Tak bude slepice vědět, kde je doma. Kdybyste je nechali rovnou venku ve výběhu, bály by se do kurníku jít. Slepice přeci jen intelektem příliš neoplývá a potřebuje čas než sebere odvahu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *