Jak chutná mišpule

Mišpule domácí je menší stromek nebo keř, který se v našich krajích pěstoval už od 12. století. Na naše klima je mišpule zvyklá, není nijak náročná co se týče teploty ani zálivky. Přesto se pěstuje spíše vzácně.

Mišpule je krásný stromek téměř po celý rok. Na jaře má krásné sněhobílé květy, v létě tvoří asi 2 cm velké plody a na podzim se její listy zbarví do žluto červena. Když opadají, zůstanou na holém stromku viset zralé mišpule, které jsou jedlé až po přejití mrazem. Pak se dá jejich dužnina vymáčknout přímo do pusy nebo vydlabat lžičkou.

Pravdou je, že při pohledu na hniličkovaté hnědé „bobule“ se člověku zrovna sliny nesbíhají. Když se ale s pocitem, že máte ochutnat ovoce, které vypadá zkažené, vyrovnáte, je vlastně mišpule docela dobrá, sladkokyselá, navinulá. V minulosti se používala v lékárnictví (staví průjem) i v kuchyni. Vyrobit se z ní dá marmeláda nebo i víno.

Pokud je vám líto, že v zimě na  zahradě nic moc k snědku nenajdete, mišpule je ideální ovoce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *