Proč nehrabat listí na zahradě?

Přišel podzim, listí ze stromů spadlo a vy si říkáte, že je třeba zahradu připravit na zimu a všechno uklidit. Listí shrabat, odkvetlé rostliny ostřihat. Nejlépe uděláte, když nebudete dělat nic z toho.

Odkvetlé části rostlin poskytují úkryt mnohým živočichům včetně hmyzu. Zasněžené nebo pokryté jinovatkou vypadají nádherně. Navíc chrání podzemní část rostliny proti mrazu. Úplně stačí, když uschlé rostliny  odstraníte až na jaře – v březnu nebo dubnu. Naopak se hodí některé choulostivější rostliny zakrýt navíc chvojím.

Podobně je to s hrabáním listí. Listí chrání strom před mrazem, navíc se z listí luhují do půdy cenné látky, které strom z půdy odebral, když listy rostly. Je to takový přirozený koloběh. V lese také listí nikdo nehrabe, postupně se rozloží. Hrabání listí přichází na řadu až na jaře, když chceme, aby dobře rostla tráva a porost pod stromem. Pokrývka z listí funguje jako úkryt pro hmyz a chrání půdu před vysycháním vlivem větru.  I proto se ho vyplatí na zahradě nechat.

Ani vytrhávání odkvetlých letniček z půdy nemá mnoho smyslu. Mrtvé kořínky rostlin jsou živiny pro další rok a částečně se přes zimu rozloží. Navíc udržují půdu členitou a kypřejší a zimní srážky ji tolik neutuží.

Na podzim se ale  určitě vyplatí doplnit na záhony a ke stromům koňský nebo kraví hnůj, který přes zimu půdu nabije živinami a na jaře už jen provedete „kosmetické úpravy“.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *