Málokdo si kopřivy na zahradě spojí s pozitivními pocity, ale kopřiva nás v mnohém překvapí. Její účinky jsou známé nejen v péči o vlasy, pro detoxikaci organismu a zdravou výživu, ale dá se z ní připravit i výborné hnojivo pro zeleninu, tzv. jíchu.
Jak si kopřivovou jíchu připravit?
- Natrhejte plný kýbl kopřiv a úplně je zalijte vodou.
- Nádobu postavte na slunce a jednou denně zlehka promíchejte.
- Pokud je dost teplé počasí, nálev začne po několika dnech pěnit, což je znamením kvasného procesu.
- Když jícha pěnit přestane, znamená to, že je jícha připravená k použití. Kvasný proces může trvat 1 až 3 týdny, v závislosti na počasí.
- Pak už stačí jíchu naředit do konve v poměru 1:10 a použít ve jménu rčení „Dobrého pomálu“.