Kopřivy do každé zahrady

Málokdo si kopřivy na  zahradě spojí s pozitivními pocity, ale kopřiva nás v mnohém překvapí. Její účinky jsou známé nejen v péči o vlasy, pro detoxikaci organismu a zdravou výživu, ale dá se z ní připravit i výborné hnojivo pro zeleninu, tzv. jíchu.

Jak si kopřivovou jíchu připravit?

  • Natrhejte plný kýbl kopřiv a úplně je zalijte vodou.
  • Nádobu postavte na slunce a jednou denně zlehka promíchejte.
  • Pokud je dost teplé počasí, nálev začne po několika dnech pěnit, což je znamením kvasného procesu.
  • Když jícha pěnit přestane, znamená to, že je jícha připravená k použití. Kvasný proces může trvat 1 až 3 týdny, v závislosti na počasí.
  • Pak už stačí jíchu naředit do konve v poměru 1:10 a použít ve jménu rčení „Dobrého pomálu“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *